Welcome!

Blog

Till Paris!

IMG_3536_1024

Den första melodi jag lärde mig på blockflöjt hette till Paris och handlade om att man skulle rida dit på en gris. Jag var inte så bra på flöjt. Och jag var nog i ärlighetens namn bättre på att prata med kompisarna än lyssna på min musiklärare Evert. Att Evert senare blev så frustrerad att han skrek: tyst i klassen och slog sin egna antika blockflöjt i katedern, så den sprack och vad som hände när han senare ringde min mor för att beklaga sig. Ja det är en helt annan historia.

Nu tänkte jag berätta om en nyss avklarad Parisresa. Drygt 150mil på cykel, från Kalmar till Eiffeltornet och den Franska huvudstaden Paris. Alla cykelturer börjar som bekant med ett första tramptag och att klicka fast cykelskorna i pedalerna, utanför porten hemma på Unionsgatan föra att tio dagar senare klicka ur dem på ett torg i Paris förändrar perspektiv och lite av poängen med en sådan här resa är ju faktiskt att det inte ska vara helt enkelt. Människor har i alla tider gjort pilgrimsresor och jag kan känna att det finns något i resandet som samlar ihop perspektiven till det som är viktigt. Det kan vara lätt att uppslukas av alla möjligheter man har när man lever i ett rikt land som varit i fred så länge att människorna här inte kan minnas något annat. Det är en lyx att ha tiden att reflektera och ibland kan det vara skönt att ta den tid man behöver för att hitta tillbaka till sig själv på något sätt. Att reducera tillvaron till det enkla. Cykla, äta, hålla sig varm, skratta, dricka gott kaffe, hitta på roliga upptåg och bara vara i rörelse. Att sakta och i lagom takt närma sig ett fjärran mål.

Det här var inte den första resa jag gjort och sannerligen inte den sista heller. Men till skillnad från många andra resor jag gjort så hade den här resan ett verkligt och viktigt syfte. Syftet att samla in pengar för att hjälpa cancersjuka barn! Det har funnits gott om människor som velat hjälpa till och vi fick in riktigt mycket pengar. Sådant känns naturligtvis fantastiskt och visar att det finns mycket välvilja där ute! Privatpersoner och företag som hjälpt till för att göra världen till en lite bättre plats att vara på. En klok man sa en gång till mig: Är man frisk så är man aldrig fattig! Det finns mycket visdom i den enkla meningen och att kunna göra skillnad med friska ben och en cykel skänker betydelse och mening till den annars lite galna tanken att cykla till Paris. Att det fanns ett syfte gjorde resan mer meningsfull och det blev lite enklare att hitta motivationen att ta sig vidare när det ösregnade eller blåste tio sekundmeter motvind. Det fanns ju en mening och har man sagt att man ska göra något så får man naturligtvis se till att klara av det också.

Och resan då!? -Ja det blev nog mer en resa hem än bort. En resa tillbaka till mig själv, tillbaka till det som är viktigt och på riktigt. Tillbaka till det enkla och självklara. Ett sätt att få ordning på mina prioriteringar. Att det ibland handlar mer om att sortera bort än att fylla med mer. Att vägen till det självklara inte alltid är enkel och självklar men att det självklara är enkelt när man hittar dit och plötsligt vet vart man vill vara.

Merci pardon 🙂