Welcome!

Archives

September, 2015

One rule! One gear!

IMG_2251

För ungefär en månad sedan gick Kalmar GP av stapeln! Elitlopp som vanligt, men även motionslopp på två olika distanser: 70 och 140 kilometer.

När jag hörde om motionsloppen fick jag en idé. Det måste ju gå att köra ett cykellopp på enväxlad cykel! Eller?! När cykelsporten idag kommit att handla mer och mer om material, gram och aerodynamiska vattenflaskor kändes det som jag ville testa något annat. Visst finns det något tilltalande även i den modernaste tekniken och de bästa, snabbaste cyklarna i kolfiber och högkvalitativt aluminium, men jag tänkte klassisk stålrörsram och en växel!

Det hela utvecklades till en Facebookutmaning! One rule One gear! Tanken var att hitta fler likasinnade och att köra Kalmar GP:s 7-milsrunda på enväxlad cykel. Ingen hakade på… Okej tänkte jag. Då får jag väl mäta mig med de på moderna växelcyklar ändå då!

Väl på startlinjen kändes det både kul och nervöst. Kom sent och hamnar ganska långt bak i startfältet. Nå ja, spelar inte så stor roll. Det rullar snart på! Nu vill man ju i och för sig inte göra bort sig helt och komma sist ”bara” för att man envisas med att köra på enväxlad cykel!

Starten går och efter några kilometer börjar det bli lite glesare mellan cyklarna och man börjar hitta sitt tempo. Jag och en kille till börjar växeldra för att jobba oss framåt och närmar oss det som ska visa sig vara ledarklungan. Tempot känns helt okej och det rullar på bra!

Nu har ju jag inte direkt någon tidigare erfarenhet av cykellopp på landsväg (har bara kört IronMan) så klungkörning var en ny upplevelse för mig. Nybörjarmisstaget att sätta vattenflaskan bakom sadeln resulterade i att den fick sitta kvar där och även i lite irriterande krampkänningar när det var ca. 1,5 mil kvar. Tappade klungan och körde lite fel på slutet, men i övrigt kändes det helt okej!

Vad har jag då lärt mig? Till att börja med kan jag konstatera att det är grymt kul att köra cykellopp på landsväg! Har lärt mig att det går fort, att vattenflaskan ska sitta framme på ramen så jag kommer åt den och att en växel räcker långt!

Hur gick det då? Jo, jag lyckades ta mig in på 1.47.58 och kapade åt mig en 13:e plats av de 254 som slutförde loppet. Vann gjorde Roberto Vacchi (f.d. landslagscyklist).

One Rule! One Gear!

Ps: Nästa år vill jag se fler som antar utmaningen! 😉